De Brexit is nauwelijks in gang gezet, of er wordt al gesproken over oorlog. Spanje en Groot-Brittannië ruziën al eeuwen over Gibraltar, een rots in het zuiden van het Iberisch schiereiland dat in handen is van de Britten.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de Brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hierover eens zijn. Bronnen bij de EU zeiden dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering.

Falklandoorlog

Michael Howard, voormalig voorzitter van de Conservatieve Partij, stelt nu in Britse media dat premier Theresa May een oorlog over heeft voor Gibraltar. “35 jaar geleden zond de Britse premier troepen naar de andere kant van de wereld om een andere kleine groep Britten te beschermen tegen een ander Spaans sprekend land”, aldus Howard.

Hij doelt op Margaret Thatcher, die het Britse leger naar de Falklandeilanden stuurde om die te heroveren op Argentinië. “Ik weet zeker dat Theresa May hetzelfde zou doen voor Gibraltar.”

De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) heeft premier Fabian Picardo van Gibraltar afgelopen week al op het hart gedrukt dat hij kan rekenen op Londen. “Zoals altijd blijft Groot-Brittannië onverbiddelijk en rotsvast in onze steun voor Gibraltar” zei de bewindsman.

Ook de minister van Defensie, Michael Fallon, sprak zijn steun aan Gibraltar uit. "Gibraltar zal worden beschermd op elke manier, want de soevereiniteit van Gibraltar kan niet worden aangetast zonder dat de bevolking daarmee instemt."

Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Conservatieve Britse parlementariërs lieten weten dat over de soevereiniteit van Gibraltar, dat alleen grenst aan Spanje, niet kan worden onderhandeld.

96 procent tegen Brexit

Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots aan de Middellandse Zee eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat het gebied weer onder het gezag van Madrid komt.

Veel van de circa 30.000 inwoners van Gibraltar vrezen dat de Brexit slecht voor ze zal uitpakken. Bij het referendum stemde vorig jaar 96 procent van de bevolking voor 'blijven'. Jaarlijks bezoeken zo'n tien miljoen toeristen het gebied, dat ook onderdak biedt aan financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en aanbieders van online kansspelen.

De autoriteiten in Gibraltar kwamen in de aanloop naar het referendum al met een rapport over de mogelijke gevolgen van een Brexit. De onderzoekers concludeerden toen volgens Britse media dat de Spaanse regering een Brits vertrek uit de EU waarschijnlijk zou aangrijpen om het gebied te 'isoleren en ondermijnen', bijvoorbeeld door de grenscontroles op te voeren.